Sej a mi lobogónkat…

Újabb keletű magyar politikai csodafegyver, a székely zászló körül zajlik a nemzeti közélet mostanság határon innen és túl. Vajon ki és kinek az érdekében vette elő a ládafiából most 2013-ban először Erdélyben, majd Magyarországon is? A román kormány nem nézte jó szemmel, majd rendeletileg tiltotta be a székelyföldi autonómia eme szimbólumát, mire az anyaországban a nemzeti szolidaritás túlharsogásaként több önkormányzatra is kitűzték a székely lobogót. Az események fényét emelte Németh Zsolt külügyi államtitkár, így a székely zászlós demonstráció kormányzati rangra emelkedett. (Mellesleg olajat önt a román-magyar viszony parázsló tüzére.) Mára ott tartunk az ügyben, hogy a Jobbik a magyar parlamentre tűzné a székely lobogót, Semjén pedig nemzetegyesítésről szónokol.

 

Ugyan nem vagyok tiszteletbeli székely, mint Kövér László, de azért mélyen tisztelem és becsülöm a magyar határok keleti végeit évszázadokon át tatártól, törökről, osztráktól egyaránt védelmező székelységet. Több tucatszor jártam náluk – akkor is, amikor ez tilos cselekedetnek számított – és társaimmal önzetlenül segítettünk könyvvel és kenyérrel a nacionalista-kommunista diktatúrában sínylődő testvéreinket. Elbűvölt a táj és a vendégszeretet, ott volt jó igazán magyarnak lenni. Volt ott valami a nyelvi fordulatokban, történelmi emlékezetben, de az emberi érzelmek logikájában is, ami az anyaországból már kiveszett valamikor. Tündérkert volt az a legsanyarúbb időkben is, ahol megtalálhatta a magyar utazó valódi honát és honfitársait. Orbán Balázs, Tamási Áron, Szilágyi Domokos és Sütő András szellemiségét és néplélektani motívumait is föllelhette a legutolsó székely faluban is, nem csupán az erdélyi írástudók köreiben. Tehát Erdély és benne Székelyföld számomra is magyarságom egyik meghatározó élményét jelenti kulturális és mentális értelemben egyaránt. Ennek ellenére mondom azt, hogy a székely zászlós politikai kampány többet árt mint használ határainkon túli testvéreinknek, akik előbb leltek hazát ottan, mint mi a héttörzsünkkel egyetemben a Kárpátok medencéjében.

Ártalmas, mert újjá szüli a destruktív román nacionalizmust. Csak találgatni lehet, ki volt az ötletgazda. A legutóbbi romániai választásokon a FIDESZ az erdélyi magyarságot megosztó politikát exportált Kövér László és Németh Zsolt (és nem mellékesen Orbán Viktor) főszereplésével. Az előbbi az MPP-t és Székely Jenő többször megbukott kisebbségi pártvezért, az utóbbiak az EMNP-t és Tőkés László kissé lekozmásodott politikussá vedlett egykori református püspököt támogatták (pénzt, paripát és fegyvert nem kímélve) a romániai magyarság döntő többségét legitimen képviselő RMDSZ-szel szemben. A választások eredménye szembetűnő volt, igaz, hogy az RMDSZ sem lett kormánytényező… A FIDESZ erdélyi szatelit pártjai a jelentős hazai kampánytámogatás ellenére is leszerepeltek. A nemzetstratégiai következtetést azonban Orbánék nem vonták le a sikertelen beavatkozási kísérlet után. É most előrántották a jól bevált szimbolikus politizálás médiumaként a székely zászlót. A szimbolikus politizálás azért is hatékony, mert nem kerül sokba – bizonyára a hazai FIDESZ-közeli zászlógyártó kisiparosok jók kerestek ezen a nemzeti bizniszen – és mellesleg sokat hozhat a konyhára a választásokon a határon túli magyarok szavazatainak formájában.

Két legyet is üthet egyszerre Orbán: kihúzhatja a politika szőnyegét a Jobbik alól – amelynek a rovásírás, az ősi magyar hitvilág holddal-nappal-csillagokkal díszített pogány romantikája az egyik szimbolikus fegyvere – másrészt elszívhatja a nemzeti bizalom ózondús levegőjét a baloldaltól is, amely máig is csetlik-botlik a határon túl. A legutóbbi erdélyi országjáráson tett bocsánatkérésük is erről tanúskodik. A székely zászlóval kampányoló Viktor nemzetegyesítő miniszterelnök szerepében tündökölhet, és bizonyára megdobogtathatja az RMDSZ-es szíveket is odaát…

   magyarhirlap.hu

 A székely zászlós FIDESZ nyilván a több száz ezres erdélyi szavazótáborra hajt. Nem lehetnek kétségeink efelől. A romániai választásokon ugyan leszerepeltek Tőkés Lászlóval, Szász Jenővel egyetemben, azonban a 2014-es magyar választásokhoz gyűjtik a muníciót. Megpróbálnak az államhatáron túli magyarság egyetemes és hiteles képviselőinek képében tetszelegni. Ehhez jól jött a székely zászló ügye. Különösen azok után, hogy az MSZP-s „turistacsoport” Mesterházy vezetésével Schmuck Andoros körítéssel az RMDSZ meghatározó szereplőivel tárgyalt. A romániai választásokon csúfosan megbukott Magyar Polgári Párt – amelynek Kövér László házelnök a tiszteletbeli elnöke – korábbi vezetőjét, Szász Jenőt mindenki megdöbbenésére Orbán Viktor az újonnan létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet élére állította, majd a magyar adófizetők pénzén milliárdokkal kistafírozta. Nem sokkal ez után megindult a székely autonómiát szimbolizáló zászlós kampány. Az összefüggés konkrétan bizonyíthatatlan, de mégis szembeötlő! Mit csinál a székely autonómia élharcosa, a politikailag levitézlett és társadalomtudományi szempontból hasznavehetetlen Szász Jenő a magyar közpénzből feltuningolt kutatóintézet élén, miközben az MTA hasonszőrű tudományos műhelyei a pénzügyi túlélésért küzdenek? Csak feltevés lehet, kvázi hipotézis kísérlet, hogy a Nemzetstratégiai Intézet a többmilliárddal megalapított és az USA-ban bejegyzett Friends of Hungary alapítványhoz hasonlóan a külhoni magyarok szavazatvadász kampánycége a regnáló magyar kormány kezében. A FIDESZ szatelit pártjainak vereségsorozata – önkormányzati és országos színpadon egyaránt – kompenzálásaként kellett valamiféle politikai siker. Erre tűnik legalkalmasabbnak a székely zászlós kampány, hogy az egyetemes magyar ügy kizárólagos képviseletének szerepében Orbán Viktor és a FIDESZ tetszeleghessen Erdélyben és Amerikában élő honfitársaink előtt egyaránt.

A kérdés már csupán annyi, hogy az erdélyi magyarság és a nosztalgikus hazafiságtól elkábult amerikai diaszpórák átlátnak-e az anyaországi belpolitika boszorkánykonyhájának szitáján. Egyben azonban biztos vagyok: a történelmi lét és identitás próbák sorozatán megedződött és kollektív bölcsességet szerzett székelységet nehéz lesz átverni! Ők már túl sokat láttak ehhez…