Húsvéti menü: alkotmány rezsivel

 

Ha a gyanútlan honpolgár fellapozza a kormánypárt szócsövének számító Magyar Nemzet szombati számát, megdöbbentő politikai kommunikációs offenzívával szembesülhet. A szalagcímek már önmagukban is felérnek egy háborús frontvonalbeli tudósítással: „Rezsiügy: a kormány nem hátrál…az energiaszolgáltatók Brüsszelben bíznak”, „Semmibe vett szuverenitás…külföldről indult a baloldali kampány”, „A taxisháború vége”…, „Washingtonban folytatódott a nyomásgyakorlás”, „Eddig és ne tovább…Már az ENSZ is napirendjére vette a „magyar ügyet” úgy, mint 1956-ban”, „Csalódtak az unióban” és sorolhatnánk az adrenalin fokozó és nemzeti identitást erősítő írásokat. Mintha a hidegháborús korszakban élnénk.

 

A kormánypárt a miniszterelnökkel egy szólamban tehát fokozza a harckészültséget, nyilván, mert veszélyben a haza. Támadják belülről és kívülről egyaránt. Ráadásul a külső és a belső ellenség összehangolt akciót hajt végre. Az országot kirabló multinacionális cégek és bankok, az ő szekerüket toló baloldali ellenzékiek és brüsszeli bürokraták, nemzetközi jogvédő szervezetek, az amerikai kongresszusban felszólaló (zsidó) közszereplők fenyegetik hazánk szuverenitását. A helyzet súlyosságát ’56-hoz hasonlítják, azóta ugyanis nem tárgyaltak az ENSZ-ben magyar ügyről. A mai magyar kormány magányos küzdelme az ellene összeesküvő világ ellen politikai örökségének, tehát az ’56-os forradalom és szabadságharc szerves folytatása. Az egyik nemzeti fantaszta – mint vezércikkíró és nem mellékesen a CÖF , az ún. békekommandó egyik meghatározó alakja –  így summázza a „magyar ügy” ENSZ-beli napirendre vételét: „Magyarul Orbán Viktort akarják ismét elsöpörni az útból, aki a globális pénztőke, a „befektetők” útját állja a nemzetállamok alávetésében vagy megszüntetésében, tehát szerintük rossz példát szolgáltat a világnak.” A szerző azonban nem elégszik meg a nemzetközi összeesküvés(elmélet) külföldi szereplőinek felsorolásával, egy csapásra a hazai legyeket is leütné, mint kollaboránsokat: ”… a sajtószabadságért kiabálnak, de közben a multicégek kiváltságait akarják megőrizni Magyarországon, amely céljaik megvalósítását a hazai szocialisták és az újliberálisok, Mesterházy és Bajnai kezes bárányként segíti elő.”

Summa summarum: összeesküdött ellenünk a világ Amerika, Európa és az ENSZ is, ráadásul hazai balliberális kollaboránsok (magyarul hazaárulók) gerjesztik ezt az összeesküvést. Veszélyben tehát az egyetlen igaz magyar út, veszélyben a haza, védjük meg Magyarországot a külső és belső ellenségtől. Asszonyok, emberek kapára, kaszára, mert az ellenség már itt van a határba!!!

Ez a Magyar Nemzet szombati üzenete. (Az embernek olyan érzése van, ami az ötvenes éveket idézi a múlt századból!) A nemzeti honvédelemre felhívó írások és nyilatkozatok egységes ellenségképre épülnek. Ennek az ellenségképnek a szereplői a hazai ellenzék – akik Kövér László összeesküvés teóriája szerint „idegen érdekeket képviselnek a magyarok között” – a nemzetközi energiaszolgáltató cégek és bankok és nyugati külpolitikai szövetségeseik az Európai Unióban és az Egyesült Államokban, hovatovább az ENSZ-ben. A FIDESZ-es társadalompolitikai fantomkép tehát azt sugallja, hogy egy oligarchikus globalizáló politika – amelyben a politikusok csak bábok a profitra éhes finánctőkések kezében – áll a Magyarországgal szembeni támadások hátterében. A nyugati tehát a világhálózatba szerveződött oligarchák romlott demokráciája, míg Magyarország, amelynek folyamatosan meg kell védenie szuverenitását egy igazi népképviseleti demokrácia, amely a magyar családok érdekeit és a magyar emberek értékeit védi az idegen politikai és gazdasági gyarmatosítókkal szemben. Nem véletlen tehát a populista orbáni következtetés:”olyan erős barátai vannak ezeknek a nagy nemzetközi szolgáltatóknak, amelyekkel szemben a kormány egymagában aligha tud a lábán megállni”…ezért kéri a polgárok rezsicsökkentést támogató aláírását az országos kampány során, amely szerinte felér egy népszavazással. Ez aztán a populista politikai bravúr. Ki az a bolond, aki ne támogatná a háztartások havi terheiben oly komoly súllyal jelentkező gáz, villanyáram majd a víz és hulladékszállítás költségeinek csökkentését? Ugyan a kétharmados FIDESZ-es hatalom bármikor keresztülvihet ilyen népboldogító intézkedést, de most a sikertelen önreklámozó nemzeti konzultációk után a rezsicsökkentés ürügyén megerősítheti megcsappant legitimitását is. Az első eredmények már látszanak a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. Az agyon adóztatott, gazdasági és szociális szempontból egyre reményvesztettebb magyar társadalom a rezsicsökkentés kapcsán néhány morzsát visszakap abból, amit az elmúlt évek megszorító intézkedéssorozatai során elvettek tőle. Egyúttal azt is elhitetik vele, hogy az Orbán-kormány valóban a magyar emberek pártján áll.

rezsicsokkentesmno.hu

A szavazat- és bizalomvadász nemzeti populizmus elővette a tandíj és vizitdíj ellenes népszavazás forgatókönyvét, hogy helyreállítsa az önmaga által előidézett legitimitás-deficitet és közbizalmat. Ez a rezsiügy valódi értelme a kormánypárt számára. Nyilván ezért választották ezt a módszert – nevezetesen azt, hogy a szolgáltatókra terheljék a költségeket – mert így az ellenségkép globalizálásával nemzeti egységfrontba tömöríthetik ismét a megcsappant szavazótábort. Másrészről pedig társadalmi visszaigazolást kaphatnak az eddigi unortodox gazdaságpolitika értelmére – amely nem mellékesen vakvágányra vitte a gazdasági növekedésünk pályáját és legyengítette a forintot is – vagyis arra az Európával és a globalizált világrenddel szembeni szabadságharcra, amelynek eddig jóformán csak a hátrányait tapasztalhattuk. A rezsicsökkentési kampány tehát a rossz kormányzás elleni ideológiai csodafegyver, amelynek bevetése során nemzeti sorsunk rosszabbra fordulásáért a felelősséget átháríthatja a kormányzat ismételten a Nyugatra és a bajaink előidézőjére a balliberálisok évtizedes uralmára, tehát a külső és belső ellenségre.

(Jegyezzük meg: ha a rezsicsökkentésnek azt a kézenfekvő módját választotta volna a kormánypárt, hogy az energiaszolgáltatásra rakódó állami adóterheket, vagyis az ÁFÁ-t faragja le, azzal nem tudott volna jobboldali szekértábort tömörítő ellenségképet kreálni a gazdasági szabadságharc aktuális fejezetéhez.)

Nem mellékes az a tényező sem, hogy a rezsiügy alkalmas a 4. alkotmánymódosítás – a köztársasági alkotmány felszámolása – körüli hazai és nemzetközi tiltakozás manipulatív elkendőzésére. Az ENSZ-ben vagy az amerikai kongresszusban, az Európai Unióban, a hazai és külföldi jogvédő szervezetekben a nemzetközi demokratikus normákkal összeegyeztethetetlen, a hatalmi önkénynek szabad utat biztosító magyar „alktománytalanítás” verte ki a biztosítékot, és nem a rezsiügy. Orbánék azonban a két dolgot a saját érdekeiknek megfelelően turmixolták a hazai közvélemény tudatos manipulálásának szándékával. Szerintük azért támadják a demokrácia ürügyén az Orbán-kormányt – ami a FIDESZ-es kommunikációban rendszerint Magyarországgal egyenlő – mert az a nemzeti szuverenitást védelmezve válságadókkal sújtja az egyébként hazánkban extraprofitot elkönyvelő multinacionális vállalatokat és bankokat a közteherviselés nevében. Sőt az unortordoxia atyja Matolcsy még attól a nyilvánvaló hazugságtól sem riadt vissza, hogy a válságkezelő gazdaságpolitika nem jelent terhet a magyar emberek számára (lásd pl. tranzakciós adó!). A növekvő inflációt, a reálbér csökkenést és a gazdasági-munkaerőpiaci hanyatlás tényeit már nem lehetett hatékonyan nemzeti identitáspolitikával, kenyér helyett imával ellensúlyozni. Belátta a kormány, hogy a (haspárti) választópolgárok számára már nem kielégítő a szimbolikus politizálás: materiális kompenzáció kell a politikai bizalom visszanyeréséhez. Ez jobban érdekli az istenadta népet, mint az alaptörvényesített demokráciadeficit. Ráadásul a népszavazással felérő kormánytámogató aláírásgyűjtő kampánnyal nem csak erősíteni, hanem szélesíteni is lehet a szavazóbázist, miközben az ellenzéki szereplőkből népérdek-ellenes bűnbakokat lehet állítani. A rezsiügy lehet a nyitánya egy újabb népbutító populista kampánynak, amelyben az ellenzék csak akkor lehet versenyképes, ha a jóléti ígéretlicitben túltesz a FIDESZ-en. A józan közgondolkodásnak akkor annyi.

husvet 105919.gif